8 mei 2023

Verslag A.L.V. 2023

 

62e Algemene Ledenvergadering van KBO-Heeswijk op dinsdag

2 mei in de aula van gymnasium Bernrode te Heeswijk.

 Aanwezig: ca. 110 leden, waaronder alle bestuursleden.

1.   Opening door de voorzitter.

Opening:

Voorzitter Cor van Gemert heet iedereen welkom op de 62e  Algemene Ledenvergadering van KBO Heeswijk. In het bijzonder onze ereleden Harrie v.d. Berg, Rinus v.d. Aa, Cor Verberk en Jet Terlingen. Ook hartelijk welkom de afgevaardigde vanuit het kringbestuur Jan van Kessel. Afmelding ontvangen van Lina van der Voort, Hans en Els van Sleuwen en Mevr. van der Pas-v.d. Vleuten.

De voorzitter noemt de namen van de leden die ons sinds de Alg. Ledenvergadering van 3 mei 2022 zijn ontvallen en we gedenken hen met een minuut stilte.

Overleden leden sinds 3 mei 2022.

Nella Kanters, Joop Reuver, Martien Pennings, Herman Van Gaal, Sjan Hoevenaars, Piet van Uden, Bets van Houtum, Bert Van der Pas, Ria van den Broek, Gerrit van der Doelen, Eerw. Zr. Schuurman, Jo van den Akker, Piet Verberk, Betty Trentelman, Gerrit van den Akker, Theo Kennis, Pieta Spierings, Marietje van Roessel, Jo van Lieshout, Sjan van Kessel, Sjaan

Gevers en onlangs Hanneke van der Velden.

Op 31 dec. heeft Adrie Brands op eigen verzoek ons bestuur verlaten en hebben wij op gepaste 2wijze afscheid van hem genomen. Wij danken hem voor 4 jaren inzet als bestuurder, met name voor zijn hulp bij de verbouwing en andere taken als kartrekker bij het duo-fietsen en klusdienst. Wij hopen hem nog vaak te mogen begroeten.

Daarna gaan we verder met de vergadering.

  • In de agenda worden punt 4 en 5 omgewisseld.
  • Verslag ALV 2022. Het verslag was te lezen op de website en wordt ongewijzigd goedgekeurd.

2.   Sociaal jaarverslag  over 2022

Het sociaal jaarverslag over 2022 wordt door secretaris Maria van Berloo voorgelezen. Er zijn geen opmerkingen en het verslag wordt met applaus vastgesteld.

Vanaf morgen is dit ook te lezen op onze website.

3.   Financieel jaarverslag 2022

Het financieel verslag over 2022 wordt door penningmeester Mien Ketelaars aan de hand van een duidelijk overzicht gepresenteerd. Zij geeft uitleg over de inkomsten en uitgaven en de balans in 2022. Dit is duidelijk en er zijn geen vragen.

Door de kascontrolecommissie bestaande uit Riky van der Pas en Jopie Dekkers is reeds schriftelijk verslag uitgebracht, waarin zij hun goedkeuring kenbaar maakten en de vergadering voorstellen om de penningmeester en het bestuur te dechargeren.

De voorzitter dankt de kascommissie en vraagt de vergadering hen hierin te volgen en de penningmeester te dechargeren

Benoemen kascontrolecommissie: Riky van der Pas is aftredend en na twee jaar niet herkiesbaar.

In haar plaats wordt Adrie Brands benoemd, deze zal samen met Jopie Dekkers de controle van de financiën in 2023 verrichten.

4.   Bestuursverkiezing 2023.

Afscheid Tonny van Kemenade

Na 12 jaar lid te zijn geweest van het bestuur van KBO Heeswijk nemen we afscheid van Tonny van Kemenade. De voorzitter memoreert aan al haar taken. Hij noemt vooral het opzetten van de barcommissie, de inkoop die zij verzorgde en het regelen van de schoonmaakwerkgroep en alles wat daarbij komt kijken. We zullen haar node missen.

Gelukkig blijft zij als vrijwilliger nog een aantal taken voortzetten zoals het kienen iedere 3e woensdag van de maand en het bridgen op elke vrijdagmiddag.

Het bestuur heeft besloten Tonny het erelidmaatschap aan te bieden. Verder krijgt zij de zilveren speld van KBO Brabant opgespeld.

Voor haar bijzondere verdienste heeft het bestuur gemeend haar een persoonlijk cadeau aan te bieden. Medebestuurslid Wilma van Lieshout heeft met veel creativiteit met glasfusing een bijzonder bord voor haar gemaakt, met heel persoonlijke accenten.

Tonny is zichtbaar blij en ontroerd hierdoor en geeft in haar dankwoordje aan een heel plezierige tijd achter zich te laten en dankt ieder voor het in haar gestelde vertrouwen.

Bestuursverkiezing:

Aftredend en herkiesbaar zijn Wilma van Lieshout en Maria van Berloo.

Er hebben zich geen tegenkandidaten gemeld en zij worden beiden onder applaus herbenoemd.

Door het vertrek van twee van onze bestuursleden zijn er dus ook twee vacatures.

Theo van Beekveld en Toos de Mol hebben zich bereid verklaart een taak binnen het bestuur op zich te willen nemen.

Ook hier zijn geen tegenkandidaten en ook zij worden met applaus benoemd.

5.   Huldigen jubilarissen

Dit jaar zijn er maar liefst 5 jubilarissen die 25 jaar lid zijn van onze vereniging.

  • Joke Verhoeven- van der Velden
  • Jan Schuurmans,
  • Nettie Schuurmans-Sanders
  • Piet van der Heijden.
  • Mien van der Pas- van de Vleuten.

25 jaar lidmaatschap is zeker niet vanzelfsprekend. Allen zijn destijds op een leeftijd tussen 54 en 63 jaar toegetreden. De huidige generatie moet er dan vaak nog niet aan denken.

De voorzitter dankt allen voor hun trouw aan onze vereniging en hoopt hen nog veel en lange tijd te mogen begroeten in Ons thuis.

Voor ieder zijn er bloemen en een certificaat.

Bij Mevr. Mien van der Pas, die om privé redenen niet aanwezig is, worden de bloemen thuisbezorgd.

6.   Mededelingen

De voorzitter praat de vergadering bij over actuele zaken en de belangrijkste ontwikkelingen.

  • Zonder in detail te treden wil de voorzitter toch mededelen dat we onlangs te maken hebben gehad met een onwillig gemeentebestuur dat onze vereniging niet gelijkwaardig heeft behandeld in vergelijking met de andere KBO’s uit Bernheze. Als gevolg daarvan hebben we besloten om het gymmen voor ouderen om te zetten naar een KBO-activiteit. De gym is daardoor alleen toegankelijk voor KBO leden en niet meer zoals oorspronkelijk voor alle ouderen.
  • Onze Klusdienst HDL staat ook klaar voor niet leden. Er zijn inmiddels 27 klussers en er zijn al meer dan 100 klussen uitgevoerd. Een groot succes. De coördinatie is momenteel in handen van Henk Schakenraad en Hennie van Hemmen.
  • Heeswijk-Dinther beschikt inmiddels over 6 duo-fietsen. De coördinatie is in handen van Jan van Gerwen.
  • De dagtochten van de KBO’s van HDL zijn voortaan opengesteld voor alle leden van de KBO’s van Heeswijk, Dinther en Loosbroek. Leden van de organiserende vereniging kunnen gedurende 1 week bij voorrang inschrijven. Daarna kunnen ook de leden van de andere KBO’s inschrijven.

Belangenvertegenwoordiging:

  • De voorzitter geeft uitleg over de stand van zaken m.b.t. belangenvertegenwoordiging. Bouwen is nog steeds een punt van aandacht. Via diverse werkgroepen proberen we de ontwikkelingen te volgen en onze inbreng te laten horen. De KBO-voorzitters Theo Jacobs en Cor van Gemert gaan de werkgroep Senioren Belangen van Actief Burgerschap nieuw leven inblazen. Er zijn al nieuwe mensen benaderd.

Een eerste aanzet vindplaats in de koffieochtend van 25 mei, waar Theo u bij praat en voorziet van tips om op goede wijze oud te worden

Op 28 september gaan we tijdens een themamiddag dieper in op de problemen van langer thuis wonen. Voorzitter Cor van Gemert verzorgt de middag in samenwerking met Ons Welzijn en ANBO.

  • Onze KBO’s vervullen een belangrijke taak op het gebied van belangenvertegenwoordiging die verder gaat dan de eigen leden. Dit vraagt veel van onze bestuursleden. Mensen die hierbij projectmatig willen helpen kunnen zich melden.
  • Verder een dringende vraag van de voorzitter om ons te helpen met het schoonhouden van onze ruimtes. De huidige vrijwilligers worden ouder en er is dringend behoefte aan nieuwe medewerkers.

7.   Rondvraag

  • Mari van Berloo:

Vraagt aandacht voor het biljarten en kaarten, meer deelnemers zou fijn zijn. Ieder is welkom ook al kun je niet goed biljarten. Ook bij de competitie teams kunnen zich nog mensen aansluiten.

  • Cor Verberk:

Vraagt aandacht voor de film, iedere 2e woensdag van de maand. Met name ’s middags zouden er meer mensen moeten komen.

8.   Sluiting

Nadat de voorzitter heeft vastgesteld dat er geen vragen meer zijn, sluit hij de vergadering met dank aan de leden voor hun belangstelling.

Daarna konden we genieten van een drankje en een hapje en de muzikale klanken van het muziek-duo Lia en Ad.

Aldus opgemaakt te Heeswijk d.d. 2 mei 2023 en ter voorlopige vaststelling ingebracht in de bestuursvergadering van 17 mei 2023, waarna het verslag op de website geplaatst wordt.

Het verslag zal na goedkeuring in de algemene ledenvergadering van 2024 definitief worden ingebracht ter vaststelling.

 

C. v. Gemert, Voorzitter           M van Berloo, Secretaris