25 maart 2024

Sociaal Jaarverslag 2023.

Sociaal jaarverslag 2023 KBO-Heeswijk

1.    Inleiding.

Dit verslag over 2023 is alweer het 5e jaarverslag van deze secretaris. Ook dit jaar kunnen we weer terugkijken op een actief en bruisend jaar waarin weer velen aan onze activiteiten hebben deelgenomen. In dit verslag kijken we hier met plezier op terug.

2.    Overzichten en cijfers

In het ledenbestand hadden tussen 1 jan 2023 en 31 dec 2023 de volgende wijzigingen plaats.

Door overlijden hebben we helaas afscheid moeten nemen van 21 leden t.w.;

 

Dhr. Gerrit van den Akker Mevr. Betty Trentelman Dhr. Theo Kennis
Dhr. Jo van de Laar Dhr. Jan Schuurmans Mevr. Barten-v.Duijnhoven
Dhr. Toon Ketelaars Dhr. Albert v.d. Berg Mevr. Jo Vermeulen-Schuurmans
Mevr. Hanneke v.d. Velden-v.Ree Mevr.Ria v.d.Berg-v.d. Heuvel Mevr. Broeren-v.d.Velden
Mevr. Zr. M.Mulder Dhr. Ad van de Wiel Dhr. Ad Rijkers
Mevr.Netty Schuurmans-Sanders Mevr. Mientje Marinus Mevr. Annie van Zutphen
Mevr.Pieta Spierings Mevr. Sjan van Kessel-Potters Mevr. Sjaan Gevers-van Kessel

 

Dit verslagjaar hebben we 54 nieuwe leden mogen inschrijven, 9 personen hebben onze vereniging verlaten.

Op 31 december 2023 heeft onze KBO 439 leden.

3.    Ledenzaken

De Algemene Ledenvergadering werd gehouden op 2 mei.

Bestuursmutaties:

Maria van Berloo en Wilma van Lieshout waren aftredend en stelden zich voor een nieuwe termijn herkiesbaar. Zij werden met goedkeuring door de vergadering en een applaus herbenoemd.

Na een bestuurstermijn van 12 jaar namen we afscheid van Tonny van Kemenade als bestuurslid. Voor haar verdiensten werd zij benoemd tot erelid en kreeg de zilveren speld van KBO Brabant opgespeld. Met een persoonlijk cadeau en bloemen namen we afscheid van haar. Gelukkig blijft zij nog actief als vrijwilliger.

Per 1 jan. namen we al afscheid van Adrie Brands, waardoor er twee plaatsen in het bestuur ingevuld moesten worden.

Theo van Beekveld en Toos de Mol werden bereid gevonden en met algehele instemming en applaus benoemd als bestuurslid.

Jubilarissen:

Dit jaar waren er maar liefst 5 jubilarissen die 25 jaar lid zijn, nl; Joke Verhoeven-v.d.Velden, Jan en Netty Schuurmans, Piet van der Heijden en Mien v.d.Pas-v.d.Vleuten. Aan allen werd het certificaat van KBO Brabant overhandigd met een mooie bos bloemen.

4.    Activiteiten

De reguliere activiteiten zoals o.a.:

Vrij biljarten en kaarten, koersbal, fietsen, film, kienen, prijskaarten, wandelen, gymmen, bridgen en stoelyoga werden steeds goed bezocht. Bij de grote jaaractiviteiten zoals ALV, Jaarfeest en Kerstfeest waren steeds varierend tussen de 100 tot 140 leden aanwezig.

Huiskamer:

De huiskamer bestaat nu ruim twee jaar. Door het geringe aantal bezoekers op dinsdagmorgen, ondanks dat er zo vaak gesproken wordt over eenzaamheid, hebben we in overleg met de gastheren en gastvrouwen moeten besluiten om m.i.v. 1 jan. 2024 de openstelling op deze dag te stoppen.

Op donderdagmorgen wordt de huiskamer goed bezocht en is het vrijwel altijd druk, mede door extra inzet van vrijwilligers die mensen thuis ophalen is het erg gezellig.  Dit maakt dat steeds meer mensen aansluiten. We gaan dan ook zeker hiermee door.

Gymmen:

Op dit moment zijn er 2 groepen van elk 16 deelnemers. Daardoor kunnen we deze zeer belangrijke activiteit nagenoeg kostenneutraal draaien.

Biljarten:

In november zijn we gestart met de mogelijkheid om ook op donderdagavond vrij te kunnen biljarten. Deze activiteit is nog niet bij alle leden goed bekend of aangeslagen maar we hopen dat er meer mensen gebruik van gaan maken.

Fietsen:

Van april t/m okt. is er weer volop gefietst, er waren weer mooie tochten uitgezet door Tini van Lieshout.

Na het stoppen van Nico van Doorn en Henk Loeffen zorgt hij ook voor de begeleiding. Jo van Boxtel en Tini de Mol gaan hem daarbij helpen. Helaas was het weer spelbreker, waardoor het een paar keer niet door ging. In 2024 wordt er voortaan op dinsdagmiddag gefietst i.p.v. op woensdag.

Bridgen:

Met ruim 40 deelnemers een mooie activiteit die nog steeds groeit. Tony van Kemenade regelt dit met ondersteuning van Mien Ketelaars.

Kienen:

Ook deze activiteit blijft Tonny van Kemenade regelen. Met telkens meer dan 30 deelnemers is dit een mooi bezochte activiteit die zeer de moeite waard is.

Uit eten bij Laverhof:

Nadat deze activiteit in de Coronatijd noodgedwongen moest stoppen, waren we gelukkig vanaf september weer welkom bij Laverhof. Vanaf de herstart is er zeer veel belangstelling. Het maximum aantal deelnemers van 20 personen per keer wordt steeds gehaald, met nog mensen op de wachtlijst.

De Crea-club:

Op donderdagmiddag, om de veertien dagen is dit een welkom onderdeel van de huiskamer. Onder bezielende leiding van Riky van de Pas is het gezamenlijke project, “Kerstboom haken” met 20 deelnemers een groot succes geworden. Inmiddels is er alweer een nieuw project gestart.

AED vaardigheid:

Vanuit het budget van Sportakkoord werden de kosten van een AED-cursus betaald. Ca. 20 personen namen deel.

Vrijwilligersmiddag:

Op 20 mei was de jaarlijks terugkerende bijeenkomst om onze vrijwilligers en kartrekkers in het zonnetje te zetten en ze te bedanken voor hun inzet. 38 personen waren aanwezig. Het programma bestond uit een leuke quiz en een workshop muziek maken. Dit alles onder het genot van een drankje en afgesloten met de frietwagen.

Reizen:

Op 20 juni ging de dagreis met een volle bus naar Burgerveen en Scheveningen. Alle deelnemers hebben genoten en we kijken uit naar een leuk en informatief vervolg dit jaar.

5.    Communicatie en digitalisering

ICT:

Over de vorig jaar gestarte computerlessen, waar men in kleine groepjes en geheel op eigen tempo leert omgaan met de computer of de vaardigheden kan vergroten, is men vol lof. In deze tijd waarin men niet meer zonder digitale vaardigheid kan is dit erg waardevol en draagt bij aan deze noodzakelijke ontwikkeling van onze leden.

Nieuwsbrief en KBO-maandblad Ons:

Elf keer per jaar zorgen onze bezorgers dat dit bij u in de bus komt. Een bijzonder woord van dank aan Jos Boeijen die zeker 10 jaar gezorgd heeft voor de verdeling en dat ze bij de bezorgers terecht kwamen. Jos heeft besloten m.i.v. januari hier mee te stoppen. Gelukkig hebben we in Theo van Beekveld een goede opvolger gevonden.

Website:

Het afgelopen jaar heeft onze webmaster Hans van Sleuwen de website weer opgefrist en aan de veranderingen aangepast.

6.    Huisvesting en beheer

Ruimte beheer:

Het beheren van onze zalen vergt steeds onze aandacht. Soms was het erg koud, maar dit is gelukkig inmiddels opgelost. We kijken uit naar de aangekondigde aanpassingen van de luchtbeheersing die op stapel staan voor dit jaar.

Sinds september is het mogelijk om ook per pin te betalen.

Onderhoud- en schoonmaak:

Een compliment voor de schoonmakers is zeker op zijn plaats. Door het tekort aan vrijwilligers wordt er nu om de week gepoetst. Dit is niet optimaal maar wel als voldoende aangemerkt. Ook met de vrijwilligers voor de bar zijn we erg blij. Zij zijn het gezicht van de vereniging en zorgen dat ieder zijn kopje koffie of drankje krijgt.

Gebruik door anderen:

Onze locatie wordt ook gebruikt door de dokterspraktijk voor het plaatsen van de griepspuiten en door onze gemeente als stembureau. Verder maken onze mede huurders enkele keren per jaar gebruik van onze ruimte voor vergaderingen, leden- bijeenkomsten, e.d.

7.    Samenwerking

Samenwerking binnen KBO kringraad Bernheze

In het kader van de samenwerking met KBO-Dinther heeft het bestuur dit jaar twee keer vergaderd.

Ook zijn we het afgelopen jaar gestart om vanuit de KBO’s van Heeswijk en Dinther de samenwerking met KBO-Loosbroek nieuw leven in te blazen. Voorlopig vergaderen we eenmaal per jaar en wisselen we nieuwsfeiten onderling uit.

Gezamenlijke activiteiten van KBO van Heeswijk, Dinther en Loosbroek:

Belastingservice:

151 klanten maakten het afgelopen jaar gebruik van deze service en lieten hun belastingaangifte en aanvraag voor zorg- of huurtoeslag door hen verzorgen. Dit werd gedaan met 5 belastinginvullers, t.w. Gerard van Dijk, Gerrit Oosterhof, Igo van Lin, Frans Langenhuijsen en Gerrit van den Berg. Hans Olivier liep al mee als stagiair. Ook Rien van Heesch heeft inmiddels de cursus gevolgd en zal volgend jaar meelopen, zodat ze dan met 7 zijn. Gerrit van den Berg, oud belastinginspecteur en ook docent bij de cursus belastinginvullen bij KBO Brabant, zal op termijn zijn klantenbestand afbouwen. Hij blijft wel beschikbaar bij probleemgevallen en bij KBO Brabant. Ook KBO Loosbroek heeft zich inmiddels bij deze service aangesloten, zodat we kunnen spreken van Belastingproject HDL.

Meerdaagse reis;

Het afgelopen jaar ging de 5-daagse reis naar Engeland met o.a. bezoekjes aan: Canterbury, Norwich, Cambridge, Ipswich en Colchester. 59 personen gingen mee; uit Dinther 37 pers, Heeswijk 20 pers. en uit Loosbroek 2 pers. Een prachtige reis maar wel erg vermoeiend. De meerdaagse reizen worden elk jaar weer opnieuw ervaren als een geweldige activiteit, we hopen dat de reiscommissie voor dit jaar weer een mooie en leuke trip op stapel heeft staan.

Samen actief HDL;

De werkgroep verzorgde het afgelopen jaar 5 uitstapjes. Zij gingen naar het Provinciehuis, het Damianenklooster, van Tilburg, de Natuurbegraafplaats en naar de Rechtbank. Het blijkt dat er steeds veel belangstelling is en we hopen dit ook weer voor dit jaar.

Duo-fietsen:

De coördinatie is het afgelopen jaar over gegaan van Annie v.d. Broek naar Jan van Gerwen.

In het achter ons liggende jaar werd met 28 vrijwilligers 477 keer gefietst, met 58 passagiers. Een geweldige prestatie. Cliënten die eenmaal mee zijn wezen fietsen willen het liefst vaker mee op stap. Meer vrijwilligers specifiek uit Heeswijk zou heel fijn zijn. We vragen u opnieuw wie van u er wil aansluiten om nog meer mensen van deze fantastische ontspannen mogelijkheid te kunnen laten genieten.

Klusdienst:

De klusdienst draait inmiddels al ruim 1,5 jaar en is een schot in de roos gebleken. Er zijn inmiddels al meer dan 150 klussen geklaard en steeds meer mensen weten de klusdienst te vinden. Henk Schakenraad en Hennie van Hemmen die bij toerbuurt de coördinatie vervullen verdienen een dikke pluim.

Educatief;

De werkgroep Educatief, bestaande uit bestuurders van KBO Heeswijk en Dinther regelt in goed overleg de koffie-ochtenden en thema middagen.

Koffie-ochtenden:

Bij deze ochtenden, die vast plaatsvinden op de vierde donderdag van de maand in cc Servaes, komt steeds een interessant onderwerp aan bod. Dit jaar onder andere over: Glasfusing,  Zr.van Blokland over haar leven als religieuze, Stichting Laverhof met technologische hulpmiddelen en nog veel meer. Altijd leuk en informatief.

Themamiddagen:

Er waren afgelopen jaar drie themamiddagen, 2 in cc Servaes en 1 in Ons thuis: Op 15 mrt. vertelde Notaris Dielissen over het Levenstestament, schenken en erfrecht. Ca.100 pers. waren aanwezig. Op 28 sept. hield onze voorzitter, Cor van Gemert een presentatie over Wonen, Zorg en Welzijn, ca. 70 pers. namen hieraan deel. Op 22 nov. kwam Maurice van Gelder van KBO Brabant ons bijpraten over Valpreventie, ca. 50 pers. hebben zich hierover laten informeren.

Het komend jaar vinden deze bijeenkomsten plaats in Ons thuis.

Samenwerking in burgeractiviteiten zoals, Actief Burgerschap, Senioren belangen HDL en Samen Sterk:

Carry cab:

Een niet meer weg te denken service. In 3 jaar tijd zijn 9443 ritten gemaakt en is ca. 32.000 km gereden. Dit alles met 20 vrijwilligers

Vrijwillige vervoerservice:

6 vrijwilligers rijden met eigen auto naar bestemmingen buiten het dorp b.v. naar het ziekenhuis.

De coördinatie van beide activiteiten is in handen van Jan van Eerd en Ad Verhagen.

Al deze projecten zijn in samenwerking met anderen opgericht, helpen bij het langer zelfstandig thuis wonen en helpen eenzaamheid voorkomen.

8.    Belangenbehartiging

Onze KBO is ook het afgelopen jaar weer betrokken geweest bij diverse maatschappelijke ontwikkelingen en activiteiten. Als belangrijkste voor onze vereniging noemen we; KBO-Kringraad Bernheze, Ouderen Overleg Bernheze (OOB), Actief Burgerschap-HD, Participatieoverleg HDL, Samen Sterk en Seniorenbelang HaDee.

9.    Bestuurlijk

Zoals uit dit overzicht blijkt heeft ons bestuur met het organiseren van al deze activiteiten weer een druk jaar achter de rug. Het aantal deelnemers aan al onze activiteiten geeft ons veel voldoening. Daar doen we het voor. Door de gezellige sfeer en gemoedelijkheid voorzien we duidelijk in een behoefte en hopen voor al onze leden een belangrijk ontmoetingspunt te zijn.

Het bestuur wordt momenteel gevormd door;

Cor van Gemert,             Voorzitter

Maria van Berloo,            Secretaris/1e vicevoorzitter

Mien Ketelaars,              Penningmeester/2e vicevoorzitter

Wilma van Lieshout,        Bestuurslid

Mara Smulders,              Bestuurslid

Theo van Beekveld         Bestuurslid

Toos de Mol                   Bestuurslid

Cor van Gemert zorgt naast zijn taak als voorzitter voor vertegenwoordiging naar buiten toe. Hij is lid van OOB en neemt deel in overleg met Ons Welzijn, Samen Sterk en Actief Burgerschap. Verder regelt hij de subsidieaanvragen richting Gemeente en andere instanties en verzorgt de nieuwsbrief en de PR. Tevens geeft hij de Computerlessen.

Maria van Berloo heeft de taak van secretaris. Zij zorgt voor verslaglegging en handelt correspondentie af. Ook is zij lid van de werkgroep KBO-Educatief. Tot haar takenpakket hoort ook het gymmen en prijskaarten. Tevens is zij is aanspreekpunt voor de vrijwilligers van de huiskamer. Ook begeleidt zij trimclub “Trim je Fit”.

Mien Ketelaars beheert de financiën en rapporteert aan de leden. Het beheer van het ledenbestand is bij haar in goede handen. Daarnaast coördineert zij voor onze KBO de belastingservice. Ook heeft zij het organiseren van de reizen in haar takenpakket. Mien zorgt samen met Theo van Beekveld voor de inkoop. Bij de bridge middagen ondersteunt zij Tonny van Kemenade bij de organisatie. Ook is zij het aanspreekpunt bij stoel yoga.

Wilma van Lieshout onderhoudt de contacten met beheerders en gymnasium. Zij is onze KBO-fotograaf en zorgt o.a. voor de mooie foto’s op het voorblad van de nieuwsbrief. Tevens is zij lid van de werkgroep thema-middagen en koffie-ochtenden. Ook bij eenmalige projecten is zij vaak kartrekker.

Mara Smulders coördineert de barcommissie en schoonmaakwerkgroep. Een taak die niet altijd gemakkelijk is.

Toos de Mol heeft naast de reizen ook de handwerkgroep in haar pakket. Ook assisteert zij bij speciale projecten.

10.  Tot slot

Onze doelgroep “ouderen” verandert en onze KBO probeert daarop in te spelen door meer eigentijdse activiteiten aan te bieden. De “jonge” oudere proberen we hierin mee te nemen. Wij hopen dat educatieve koffie-ochtenden en themamiddagen, excursies en activiteiten op het gebied van beweging ook hen aanspreken.

Door de vergrijzing en het ontbreken van passende woonruimte voor ouderen, waardoor ouderen langer thuis wonen, ontstaat een grote behoefte aan ondersteuning. Wordt men alleenstaand of hulpbehoevend dan ziet men sociale contacten afnemen en dreigt men geïsoleerd te raken. Ook verborgen armoede/eenzaamheid kan tot grote problemen leiden. Klusdienst, Carry cab, huiskamer en computerles, maar ook elkaar ontmoeten bij activiteiten kan dan van waarde zijn. Onze ouderenadviseurs en OCO’s kunnen bij vragen op het gebied van zorg en wonen hierin een belangrijke rol vervullen.

Vooral op het gebied van belangenbehartiging is het nodig dat we onze stem laten horen, zowel via KBO Brabant, als naar Gemeente en Zorginstellingen. Zeker op het gebied van zorg, wonen en welzijn is onze inbreng van groot belang.

Ook het komende jaar zullen weer vele zaken onze volledige aandacht vragen om gezamenlijk problemen verder in kaart te brengen en zullen we gezamenlijk proberen voor oplossingen te zorgen.

Tot besluit verwijzen we graag nogmaals naar onze slogan;

KBO Heeswijk, Kleurrijk, Bijzonder en Ondernemend”,

een vereniging waar elke oudere zich thuis mag voelen

Het bestuur ziet ernaar uit om daar samen met u met volle inzet aan te werken.

 

Aldus opgemaakt en getekend te Heeswijk

 

M. van Berloo- van der Pas,          secretaris KBO Heeswijk                        C. van Gemert, voorzitter KBO-He