2 april 2024

Alg.Ledenvergadering 2024

63e Algemene Ledenvergadering van KBO-Heeswijk op dinsdag 2 maart 2024 in de aula van gymnasium Bernrode te Heeswijk.

 Aanwezig: ca. 90 leden, waaronder alle bestuursleden.

Afmelding ontvangen van Rinus v.d Aa, Cor Verberk, Jet Terlingen en Zr. Sijm.

1.           Opening door de voorzitter.

Opening:

Voorzitter Cor van Gemert heet ieder welkom op de 63e Algemene Ledenvergadering van KBO Heeswijk. In het bijzonder onze ereleden Harrie van den Berg en Lina v.d. Voort. Ook hartelijk welkom de afgevaardigde vanuit het kringbestuur Jan van Kessel. Tevens verwelkomen we vandaag een afvaardiging van het bestuur van KBO Dinther.

Voordat we verdergaan met de vergadering noemt de voorzitter de leden die ons sinds de Alg. Ledenvergadering van 2 mei 2023 zijn ontvallen en we gedenken hen met een minuut stilte.

Overleden leden sinds 2 mei 2023.

Frits Verhagen, Ria v.d.Berg-v.d.Heuvel, Grada Broeren-v.d.Velden, Toon Ketelaars, Albert v.d. Berg, Jo Vermeulen-Schuurmans, Nettie Schuurmans-Sanders, Willemien Barten-van Duijnhoven, Mientje Marinus, Annie van Zutphen, Zr. Mulder, Jo van de Laar, Jan Schuurmans, Ad van de Wiel, Ad Rijkers, Jan van Oss, Jo van Creij-Cleerdin en Berta Heetvelt.

Daarna gaan we verder met de vergadering.

  • De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.
  • Verslag ALV van 2-5-2023. Het verslag was te lezen op de website en wordt ongewijzigd goedgekeurd.

2.           Sociaal jaarverslag  over 2023

Het sociaal jaarverslag over 2023 wordt door secretaris Maria van Berloo voorgelezen. Er zijn geen opmerkingen en het verslag wordt met applaus vastgesteld.

3.           Financieel jaarverslag 2023

Het financieel verslag over 2023 wordt door penningmeester Mien Ketelaars aan de hand van een duidelijk overzicht gepresenteerd. Zij geeft uitleg over de inkomsten en uitgaven en de balans van 2023. Dit is duidelijk en er zijn geen vragen.

Door de kascontrolecommissie bestaande uit Jopie Dekkers en Adrie Brands is reeds schriftelijk verslag uitgebracht, waarin zij hun goedkeuring kenbaar maakten en de vergadering voorstellen om de penningmeester en het bestuur te dechargeren.

De voorzitter dankt de kascommissie en vraagt de vergadering hen hierin te volgen en de penningmeester te dechargeren

Benoemen kascontrolecommissie: Jopie Dekkers is aftredend en na twee jaar niet herkiesbaar.

In haar plaats wordt Tini de Mol benoemd, deze zal samen met Adrie Brands de controle van de financiën in 2024 verrichten.

4.           Bestuursverkiezing.

Mien Ketelaars en Mara Smulders zijn aftredend en herkiesbaar. Er zijn geen tegenkandidaten en beiden worden met applaus herbenoemd. Mien gaat haar 4e en laatste termijn in en heeft aangegeven wat minder te gaan doen.

5.           Huldigen jubilarissen

Dit jaar is er maar een jubilaris, nl. Mevr. Annie van Heertum-Tibosch.

Annie heeft nadat ze lid werd vrijwel meteen het koersballen opgezet en is al die tijd ook als kartrekker actief gebleven. Binnenkort, op 25 maart bestaat het koersbal dan ook 25 jaar en we zullen hier zeker aandacht aan schenken.

We hopen dat Annie nog lang actief blijft als koersbalster en gelukkig helpen anderen haar nu bij de organisatie.

De voorzitter overhandigd haar de oorkonde van KBO Brabant en bloemen.

Bedanken kartrekkers:

Jos en Marjan Boeijen hebben gedurende heel veel jaren gezorgd dat de nieuwsbrief en De Ons bij de bezorgers kwam. In het begin moesten nog losse blaadjes bijgevoegd worden. Sinds 2019 werd de nieuwsbrief gedrukt, dit scheelde al veel. Ook zorgde Jos direct voor een vervanger als dat nodig was. Na hun verhuizing naar de dorpskern heeft Jos aangegeven dit werk aan iemand anders over te willen dragen. Gelukkig is er iemand gevonden en sinds januari 2024 heeft Theo van Beekveld deze taak overgenomen.

De voorzitter dankt Jos en Marjan heel hartelijk voor hun inzet en hoopt hen nog vaak te zien bij een van onze activiteiten. Hij overhandigt Jos een cadeaubon en voor Marjan zijn er bloemen.

Afscheid Jan van Beusekom als Vrijwillige Ouderen Adviseur.

Helaas zijn er ook minder plezierige zaken.

Om gezondheidsredenen ziet Jan van Beusekom zich genoodzaakt zijn taak als VOA neer te leggen.

Jan heeft gedurende vele jaren aan verschillende ouderen een luisterend oor geboden en waar het kon met raad en daad bijgestaan.

We danken hem voor alle inspanningen en hulp als VOA gedurende al die jaren.

We willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en zullen een bloemetje bezorgen als dank.

6.           Mededelingen

De voorzitter praat de vergadering bij over actuele zaken en de belangrijkste ontwikkelingen.

Contributieverhoging:

Dit jaar en volgend jaar krijgen we te maken met flinke kostenstijgingen. De belangrijkste zijn;

-De verhoging van de afdracht aan KBO Brabant. Deze wordt per 1 jan. 2024 met € 1,00 verhoogd en per 1 jan. 2025 nogmaals met € 1,00.

-De afrekening van de energiekosten over 2023 is net binnen en valt veel hoger uit dan voorzien. De rekening bedraagt ca. € 5400,00 en waarschijnlijk zal dit ook voor dit jaar gelden. Dit betekent een forse kostenstijging.

-Ook de inkoopkosten voor de bar stijgen en worden slechts gedeeltelijk gedekt door de verhoging van de verkoopprijzen, die al in januari doorgevoerd is.

Door al deze factoren zijn we genoodzaakt de contributie per 1 jan. 2025 met € 2,50 te verhogen naar € 27,50.

We gaan toch proberen de activiteiten op de wijze te blijven voeren zoals we gewend zijn, maar het kan soms nodig zijn een kleine bijdrage te vragen of het verteer voor eigen rekening te laten komen.

Samenwerking KBO’s Heeswijk en Dinther

De KBO’s van Heeswijk en Dinther zijn bij uitstek de belangenvertegenwoordigers voor alle ouderen.

De huidige organisatie van twee KBO’s binnen één gemeenschap leidt steeds meer tot overlappingen en misverstanden. We werken al op heel veel fronten samen, zeker wat betreft belangenbehartiging. Sinds jaren kunnen de leden al over en weer aan elkaars activiteiten deelnemen.

De besturen van Heeswijk en Dinther hebben dan ook onlangs unaniem de wens uitgesproken om het gesprek aan te gaan met als doel te komen tot bestuurlijke samenvoeging.

Er is vanuit beide besturen een werkgroep geformeerd die gaat bekijken hoe de zaken aangepakt moeten worden. Deze werkgroep wordt voorgezeten door Noud van Vught, bestuurslid van KBO Brabant.

Na het inventariseren en opstellen van de voorwaarden worden deze voorgelegd aan de leden van beide KBO’s.

Het plan wordt dan door de leden getoetst en er wordt van de leden een principebesluit gevraagd.

Afhankelijk van een akkoordverklaring wordt het proces voortgezet en definitieve inhoudelijke zaken op schrift gesteld.

Eventueel vindt er nog een ledenraadpleging plaats als laatste toets en als voorbereiding op de officiële bekrachtiging.

De officiële bekrachtiging van de bestuursfusie zal dan plaats vinden in de ALV’s van beide KBO’s in 2025.

We verwachten met deze stap een krachtige ouderenvereniging voor heel Heeswijk-Dinther te realiseren die beter en daadkrachtiger de belangen van ouderen kan verdedigen.

De beide locaties zullen in stand blijven tot er een locatie wordt gevonden of gerealiseerd waarin al onze activiteiten ondergebracht kunnen worden.

7.           Rondvraag

Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.

8.           Sluiting

Nadat de voorzitter heeft vastgesteld dat er geen vragen zijn, sluit hij de vergadering met dank aan de leden voor hun belangstelling.

Daarna konden we genieten van een drankje en een hapje en de muzikale klanken van muziekgroep de Greyhounds.

Aldus opgemaakt te Heeswijk d.d. 2 maart 2024 en ter voorlopige vaststelling ingebracht in de bestuursvergadering van 20 maart 2024, waarna het verslag op de website geplaatst wordt.

Het verslag zal na goedkeuring in de algemene ledenvergadering van 2025 definitief worden ingebracht ter vaststelling.

  1. v. Gemert, Voorzitter M van Berloo, Secretaris